tuinartikelen

Plantenbak Kopen

Plantenbakken Buiten

Plantenbakken zijn er in alle soorten en maten. Zodoende kan bij elke denkbare tuin wel een plantenbak worden uitgezocht.

Het klinkt als een dooddoener, maar het is raadzaam een plantenbak te kiezen waar planten zo goed mogelijk tot hun recht komen. Een mooie plantenbak biedt de juiste ondersteuning voor uw planten.

De beste plantenbak laat uw planten het mooiste tot uw recht komen en laten uw tuin als een geheel spreken. De juiste materialen, kleuren en vormen brengen in combinatie met mooie planten uw tuin in de juiste ambiance.

Om bij de ligging van uw tuin te beginnen is het belangrijk om te weten hoe de zon gedurende de dag schijnt. Het is raadzaam de hoogte van de bakken af te stellen naar de val van het licht gedurende de dag.

Wilt u hoge bakken om het licht te filteren dan kan dat mooi zijn, maar het kan ook een lange schaduw werpen en het licht ontnemen. Een voordeel kan wel zijn dat hoge plantenbakken een afscheiding geven op het terras met uw buren. Ook de grootte kan dan een voordeel zijn, maar het neemt wel weer ruimte weg uit uw tuin. Gelukkig zijn hiervoor ook smalle bakken te vinden.

plantenbak
plant

Creatief zijn met plantenbakken

U kunt natuurlijk ook plantenbakken in de lucht hangen, bijvoorbeeld hangend aan de bovenkant van een schutting of muur. Het is niet zo moeilijk om een beetje creatief om te gaan met plantenbakken. Ze zijn ook verkrijgbaar in verbazend veel materialen, namelijk hout, steen, plastic en hybride materialen. Passend bij elk type tuin is het vooral de persoonlijke voorkeur hoe u uw tuin vorm wilt geven.

U kunt altijd inspiratie opdoen in tuinmagazines en in tuincentra, of als u zich dit kunt veroorloven uw tuin laten ontwerpen door een tuinarchitectenbureau. Het is vooral zaak de plantenbakken te laten corresponderen met de kleuren en textuur van de planten. Hierdoor wordt het geheel meer dan de losse elementen.

Bekijk ook altijd of uw plantenbakken winterhard zijn, doelend op welke planten er in de bakken zitten die de winter kunnen overleven. Het is in tegenstelling tot bloembakken namelijk nogal lastig uw plantenbak in een tuinhuis of kas te zetten. Ook is het belangrijk dat de plantenbak vorstbestendig is.

Absolute voorwaarde voor een geslaagde winterplantenbak is dat de bakken een goede drainering hebben; er valt immers veel regen in de lange winterperiode. Het is daarom handig een gat te boren om het water weg te laten voeren. Verder is er een interessant artikel te weiden aan welke planten het beste in een plantenbak passen.

De juiste plantenbakken kunnen een groot verschil maken in de tuin.