tuinhek tuinartikelen.org

Een tuinhek maken

Een mooie tuin is natuurlijk niet compleet zonder degelijke, aantrekkelijke erfafscheiding. Erfafscheiding kan op meerdere manieren en om verschillende redenen. U wilt wellicht wat meer privacy, maar dit moet niet ten koste gaan van de uitstraling van uw tuin. Als u de voorkeur geeft aan groen, kunt u kiezen voor een haag. Coniferen, Taxus, Buxus en Beuken zijn veelgebruikte planten hiervoor.

Afhankelijk van hoeveel privacy u wilt en of u een bladhoudende of bladverliezende soort wilt, bepaalt u welke plant het beste bij uw tuin past. Minder groen, maar nog wel redelijk dicht bij de natuur, is een houten hek. U kunt zelf fanatiek aan de slag gaan met hout, (elektrische)zaag, hang- en sluitwerk en eventueel beits. Dit is uiteraard erg arbeidsintensief en niet iedereen heeft hier tijd voor en zin in.

Er zijn echter ook verschillende bedrijven waar u kant en klare hekdelen en poorten kunt kopen, in sommige gevallen worden deze ook nog voor u geplaatst. Het zelf plaatsen van deze hekdelen kost wel wat tijd en mankracht, maar u kunt dan besparen op de kosten.

Houtsoorten geschikt als tuinhek

Houten tuinhekken worden gemaakt van verschillende soorten hout. Eikenhout is een veel gebruikte houtsoort. Het heeft een karakteristieke uitstraling. Omdat dit hout last kan hebben van de weersomstandigheden doet u er verstandig aan het te voorzien van een laag beits. Regelmatig onderhoud is hierbij geen overbodige luxe.

Bij eikenhout kan er looizuur vrijkomen, om die reden wordt geadviseerd gebruik te maken van RVS hang- en sluitwerk en bevestigingsmateriaal. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat het looizuur lelijke vlekken veroorzaakt op zowel het bevestigingsmateriaal als het hout.

Geïmpregneerd hout is voorzien van een beschermende stof. Zo bent u er zeker van dat de invloed van weer en wind de levensduur niet zal verkorten. Hardhout heeft ook een lange levensduur en vergt bovendien weinig onderhoud, het hoeft bijvoorbeeld niet gebeitst te worden. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor een combinatie van hout en kunststof: composiet. Dit oogt natuurlijk en vezelachtig, maar is zo goed als onderhoudsvrij.

Andere mogelijkheden

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, als u een groene, natuurlijke tuin heeft: een hek van ijzer. Dit type hekwerk is echter niet alleen voorbehouden aan de geheel betegelde tuin. Juist het karakteristieke van een ijzeren hek kan de schoonheid en het natuurlijke van uw tuin benadrukken.

Een ijzeren hek hoeft dus echt niet rechttoe rechtaan te zijn. Het kan variëren van het wat stoerdere hekwerk, voorzien van pijlpunten, tot hekwerken waar krullen, hartjes en andere sierlijke figuurtjes in verwerkt zijn.

Bedrijven die dit soort hekwerk aanbieden hebben vaak ook keuze uit diverse bijpassende poorten. Veel van dit soort hekwerken zijn standaard verzinkt en kunnen in diverse kleuren gepoedercoat worden. U doet er verstandig aan te checken of dit ook geldt voor het bedrijf waar u van plan bent uw hekwerk aan te schaffen, dan bent u er zeker van dat uw hekwerk optimaal beschermd is tegen weersinvloeden en heeft u de garantie dat het onderhoudsvrij is.

Wat uw voorkeuren ook zijn, met het juiste hekwerk kunt u uw tuin net dat beetje extra charme meegeven.