gietijzer tuinartikelen.org

Gietijzer – waar wordt het voor gebruikt bij tuinartikelen?

Iedereen kent wel de gietijzeren pan, vroeger veel gebruikt in de keuken, maar tegenwoordig ingeruild voor exemplaren van lichter materiaal, voorzien van handige antiaanbaklaag. De oude gietijzeren pan heeft in de keuken dan wel zijn functie verloren, in de tuin kan hij echter nog goed dienst doen als plantenbak. Het oogt mooi en daarnaast valt zo’n zware pan ook niet snel om. Gietijzer is een in vorm gegoten legering van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Door de ruwheid van het materiaal is het eenvoudig te herkennen.

Verschillende toepassingen

Naast de eerder genoemde pan zijn er ook verschillende gietijzeren ornamenten te vinden om uw tuin mooi aan te kleden. Ornamenten zijn er in vele soorten en maten, zowel decoratief als functioneel. Bij functioneel kunt u denken aan een mooie staande lamp of een vogelbadje of -voerschoteltje. Het ziet er erg leuk uit en u trekt er diverse vogelsoorten mee aan, het vrolijke gefladder is ook nog een genot om naar te kijken. Grotere gietijzeren voorwerpen, die naast decoratief ook een functie kunnen hebben, zijn een klein bankje of een tafeltje met twee stoeltjes.

Hebben we het over kleinere voorwerpen, wat denkt u dan van een paar gietijzeren (dier)figuren? En wat is er fijner dan ’s zomers genieten van uw tuin tot laat in de avond? Zodra het begint af te koelen buiten, kunt u om het behaaglijk te maken, een vuurtje maken in een vuurschaal van gietijzer, die er ook nog eens heel fraai uitziet.

Gietijzer schoonmaken

De meeste gietijzeren voorwerpen kunt u prima schoonmaken met water. Doe dit bij voorkeur bij droog en warm weer, zodat het snel droogt en oxidatie wordt vermeden. Gietijzeren voorwerpen lopen namelijk het risico te gaan oxideren, ofwel roesten. U kunt ze hiertegen beschermen door ze te voorzien van een laklaag of te schilderen met antiroestverf.

Hebt u roestplekken op uw gietijzeren voorwerp, dan kunt u deze plekken verwijderen door ze voorzichtig te poetsen met hele fijne staalwol en een beetje naaimachineolie. Wanneer het metaal bloot komt te liggen, kunt u dit het beste ontvetten en voorzien van een (nieuwe) laklaag of antiroestverf.

Ook kunt u er een dun laagje paraffinewas op aanbrengen, let er hierbij op dat de was zich niet in een gat ophoopt. Wrijf het voorwerp vervolgens op met een zachte doek. Wanneer u, vooral onbehandelde, gietijzeren voorwerpen minder gebruikt, bijvoorbeeld in de winter, kunt u deze het beste binnen zetten. Op die manier weet u zeker dat u er lang plezier van zult hebben.