prieel tuinartikelen.org

Een prieel van metaal, ijzer of aluminium

Een prieel is een vrijstaande overkapping in uw tuin, deze overkapping hoeft niet dicht te zijn, vaak ziet u ook priëlen bij de betere tuinmeubelwinkels die bestaan uit gevlochten metaaldraden. Deze priëlen zijn niet alleen voor de sier, maar worden vaak gebruikt om planten te ondersteunen en een bepaalde richting in te laten groeien. Op die manier krijgt u een natuurlijke overkapping in uw tuin, waarbij het dak bestaat uit de bladeren en bloemen van de plant die over de prieel groeit.

Veelal worden druiven en rozen gebruikt om een prieel dicht te laten groeien. Dit geeft echt een uniek en romantisch hoekje in uw tuin. Als u dan een prieel wilt bestellen, dan moet u wel kiezen voor een materiaal. Het is belangrijk dat het materiaal dat u kiest wel lang mee gaat, en natuurlijk oogt.

U kan dan kiezen voor een houtsoort, maar zachthout is erg gevoelig voor weer en wind, en kan snel gaan rotten. Terwijl hardhout weer lang meegaat maar duur is in aanschaf. Daarnaast laat hout zich niet zo mooi bewerken als metaal. Een houten prieel zal minder sierlijke en slanke vormen hebben dan een metalen.

Een Metalen Prieel

Wanneer u kiest voor een metalen prieel zijn er ook nog een aantal keuzes te maken. U kan namelijk kiezen voor (giet)ijzer. Van ijzer is bekend dat het relatief snel roest wanneer het in contact komt met vocht. Het geeft echter wel een unieke uitstraling. De roestbruine kleur past vaak heel mooi in combinatie met het groen van een plant.

Een alternatief voor ijzer is aluminium. Dit heeft een aantal voordelen ten aanzien van ijzer. Ten eerste roest aluminium anders: wanneer aluminium roest vormt het een laag om het bronmateriaal heen die ondoordringbaar wordt. Op die manier blijft de kern van de prieel dus beschermd. IJzer schilfert als het roest en dus zal op termijn ook doorroesten, daar heeft aluminium geen last van.

Bij beide materialen kan u er voor kiezen om het materiaal te schilderen. Het is essentieel voor ijzer dat het goed gelakt wordt en ook goed onderhouden wordt. Het roesten van ijzer kan een mooi effect geven maar meestal is dit niet de bedoeling. Bij aluminium is dit minder belangrijk, want aluminium-roest zorgt voor een ondoordringbare laag.

Uw tuin aankleden met een prieeltje

Of u nu kiest voor een houten, (giet)ijzeren of aluminium prieel, deze zithoek zal uw tuin echt aankleden. Een kleine oase van rust en romantiek. De prieel is vooral in de mode geraakt in de loop van de negentiende eeuw, waar in de ruime tuinen van grote huizen en landgoederen er op allerlei plekken zithoekjes gecreëerd werden.

De afgelopen jaren hebben een aantal grote kostuumdrama’s dit type tuinen weer onder de aandacht gebracht. Denk bijvoorbeeld aan “Pride and prejudice” die zich midden in dit tijdperk afspeelt. U kan dus ook echt een prachtig eigen plekje maken in uw eigen tuin, met behulp van een prieel.