Waar zijn parasols goed voor?

Bovenstaande lijkt een wat dommige vraag. Tenslotte is het gebruik van een parasol vrij eenduidig, althans zo lijkt het. Natuurlijk is het voornaamste nut van parasols dat deze u beschutting geven tegen een te felle zon. De schaduw die u door een parasol gegund wordt kan u meer voordelen geven dan alleen extra koelte. Bescherming tegen uv-straling is erg belangrijk, en dan niet alleen vanwege de hitte, maar ook voor uw gezondheid.

De kwaliteit van een parasol wordt voornamelijk door de dikte van het canvas en het gebruikte materiaal bepaald.

Er zijn verschillende materialen die het canvas kunnen opmaken, elk met eigen voordelen en nadelen. In de praktijk zal de keuze, als het aankomt op het gebruikte materiaal, voornamelijk bepaald worden door de prijs. Is het verstandig om te besparen op uw parasol?

De verschillende materialen

De opmaak van het doek wordt in kwaliteit dus voornamelijk opgemaakt door het soort materiaal dat gebruikt wordt en de dikte ervan. Het is echter verstandig dat u ook let op de afwerking hiervan. Zijn de naden goed afgewerkt? Hoe duurder en kwalitatiever het materiaal, des te aannemelijker dat het ook met de afwerking wel goed zit. Toch is het verstandig om dit element goed in de gaten te houden, vooral als u de parasol ook wilt gebruiken om onder te schuilen bij regen.

We noemen enkele materialen die vaak gebruikt worden voor het canvas van een parasol.

Acryl. Van kunststof vezels gemaakt, waarbij de draden afzonderlijk gekleurd worden. Dit materiaal houdt 99% van het uv-licht tegen. Ook geschikt om onder te schuilen bij regen, aangezien het waterafstotend is. Bacteriën en schimmels zullen moeite hebben om zich te hechten aan dit materiaal, wat de levensduur en het uiterlijk ten goede komt. Let erop dat dit doek niet gewassen kan worden, anders verliest het de beschermende laag.

Olefin is ook gemaakt van synthetisch garen en heeft als groot voordeel dat het een zeer lange kleurechtheid kent. Daarnaast is dit materiaal zeer sterk en zal het niet snel scheuren. Met een bescherming tegen uv-straling waarbij slechts zo’n 4% wordt doorgelaten geeft dit materiaal u in de praktijk dezelfde bescherming als acryl. Dit materiaal is echter wel wat stugger in uiterlijk.

Polyester. Hier kan veel onder verstaan worden en de kwaliteit van parasols van dit materiaal hebben een reikwijdte van zeer laag tot zeer hoog. Polyester en bovenstaande zijn slechts een greep uit de mogelijkheden en de keuze die u uiteindelijk maakt zal zich voornamelijk laten bepalen door uw smaak, de noodzaak die u ziet in het gebruik van de parasol en de mogelijkheden die uw tuin of balkon u geeft.

Overige zaken

Welke parasol het beste past bij uw situatie laat zich voornamelijk bepalen aan de hand van wat u eraan wilt uitgeven. U heeft in ieder geval meer dan voldoende keuze, niet alleen in het materiaal waar ze van gemaakt worden, maar ook in kleur en vorm. Het is naast de algehele kwaliteit en de vormgeving ook aan te raden naar het gebruiksgemak van de te kiezen parasol te kijken. Wilt u bijvoorbeeld ook dat uw kinderen er eenvoudig mee overweg kunnen, kijkt u dan in de winkel eerst hoe zwaar en ingewikkeld het sluit- en open systeem werkt. Eén ding is zeker: er is voor iedere situatie de juiste parasol te vinden.