tuinieren herfst tuinartikelen.org

Tuinieren in de herfst

Vroeger was het zeer gebruikelijk om ook in de herfst volop aan het werk te zijn in de tuin. Zoals u in dit artikel kunt lezen zijn er diverse taken in de tuin die juist het best in de herfst uitgevoerd kunnen worden, dus tuinieren in de herfst is een goed idee.

Tegenwoordig wordt er in de herfst steeds minder getuinierd. Soms wordt er gesproken van het Winterklaar maken van de tuin, maar verder laat men de tuin vaak grotendeels links liggen. Tuinbedrijven spreken in dit verband zelfs van Het Vergeten Seizoen. Zij proberen onder de aandacht te brengen dat er ook in de herfst voldoende te doen is in de tuin. Wie in de herfst de juiste dingen doet in de tuin, profiteert hier in het voorjaar van. Wij zullen u enkele tips geven over effectief tuinieren in het herfstseizoen.

De herfst is het seizoen voor snoeien, planten, verplanten en gazon zaaien en bijhouden

Er is een aantal dingen te noemen in de tuin die juist het best in de herfst gedaan kunnen worden, zodat u er later maximaal profijt van kunt hebben. Wilt u bijvoorbeeld bomen rooien of planten verplanten? Dit kunt u het beste in de herfst doen. Bij het verplanten tijdens de herfst hebben de planten, in de grond die nog warm is van de lente en zomer, nog voldoende kans om stevig te wortelen in de grond.

Ook nieuwe planten kunnen gerust in de herfst geplant worden. U brengt zo nog wat kleur aan in de tuin voor de winter intreedt. Bollen planten kan ook prima in de herfst gebeuren, de bollen zullen niet uitdrogen. De kersverse planten komen dan in de lente op, wat een fleurig gezicht oplevert. Potplanten die niet goed tegen vorst kunnen, kunt u het best naar binnen brengen of in ieder geval op een beschutte plek uit de wind zetten.

Het gazon kan in de herfst ook de nodige aandacht gebruiken. De laatste maaibeurt kan het beste begin november plaatsvinden. Maai het gras dan niet te kort, dan kan het gras nog van wat zonlicht profiteren. Haal de bladeren die in de herfst vallen van het gras af, anders kunt u droge, bruine plekken krijgen en loopt u meer kans op mosgroei. Wilt u uw gazon voeden met gazonvoeding? Dit kan wel, maar dan is het raadzaam om speciale herfstvoeding te gebruiken. Van gewone gazonvoeding wordt het gras gevoeliger voor vorst.

De herfst is ook de ideale tijd om heggen, planten, heesters en struiken te snoeien. Als dit niet gebeurt, kunnen ze vergaan. De heg in de herfst nog een keer snoeien voorkomt verrotting. Snoei echter niet te veel weg, om lelijke gaten in de heg te voorkomen. Vallen er bladeren op de heg, verwijder deze dan, om de heg voldoende zonlicht en frisse lucht te geven.

Vergeet deze kleine taken niet

Dan zijn er nog enkele overblijvende klusjes, zoals het eventueel aanleggen van een voederplaats voor vogels, en het afsluiten van de buitenkraan, om bevriezing van de leidingen door vorst te voorkomen. De vijver kan nog een keer worden schoongemaakt en misschien wilt u een ijsvrijhouder met pomp installeren. Tuinmeubilair is ook niet altijd goed bestand tegen vorst en nattigheid, dus wellicht wilt u dit ook beschut opbergen.

Zo ziet u, er is genoeg te doen in het herfstseizoen. Wie dan aan de slag gaat, profiteert hier later van.