tuinhandschoenen tuinartikelen.org

Tuinhandschoenen, waar zijn ze goed voor?

Het is weer herfst, en de bladeren vallen van de bomen. Tuinen liggen er vol mee. Bomen en struiken worden teruggesnoeid, de tuin wordt klaargemaakt voor de herfst. Natuurlijk laten we die takken en bladeren niet allemaal liggen. Gemeenten plaatsen bakken waar u dit afval in achter kunt laten. Natuurlijk regent het voortdurend, vooral als u aan zo’n opruimklus wilt beginnen. Om het maar niet te hebben over nare stekelige takken en klissen. Gelukkig zijn er tuinhandschoenen, waarmee u dit werk kunt doen zonder dat uw handen nadien nog urenlang rood zijn en pijn doen.

Tuinhandschoenen zijn heel goed om dit soort klusjes mee te doen, en ook alle andere klusjes waarbij u uw handen wilt sparen. Zoals het beitsen van een tuinhek: de nare vlekken komen dan niet op uw handen, maar gewoon op de handschoenen, waarvan het gelukkig niet uitmaakt hoe ze er uit zien. Of bij het timmeren van steigerhout, met ook nog eens het gevaar van splinters: de handschoenen beschermen uw handen. Bij het slopen van oude muurtjes hoeft u uw handen ook niet te bezeren aan de ruwe stenen of het cement.

Handschoenen voor iedere klus

Er zijn werkhandschoenen in de handel, waarmee u extra grip op het tuingereedschap hebt als u het vasthoudt. Dat is handig, want als zo’n bijl of gemotoriseerde heggenschaar uit uw handen valt, kunnen er hele nare dingen gebeuren. En met schokabsorberende pads in de handpalmen heeft u minder last van het trillen van motorzagen en dergelijke.

Het gebruikte materiaal van de handschoenen is ademend, om zweethanden te voorkomen. En met een speciaal absorberend deel van de duim kunt u uw voorhoofd afvegen bij klusjes waarbij zweet vloeit.

Hanschoenen voor struikonderhoud hebben weer versterkte vingertoppen en zijn gemaakt van robuuste stof. Extra lange manchetten beschermen polsen en onderarmen. En met de speciale afwerking van de duimen houdt u een goed contactgevoel tijdens het onderhoud.

Dan zijn er nog tuinhandschoenen met een latex coating, wat goed van pas komt bij werken in een vochtige bodem. En voor het werken aan vijvers of schoonspoelen van vuilcontainers zijn er handschoenen met een stevige waterdichte en antislipcoating.

Zo zijn er voor iedere klus tuinhandschoenen.

Keurmerk voor tuinhandschoenen

U zou het misschien niet geloven, maar er is een wet die de veiligheid van tuinhandschoenen waarborgt: de wet op Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM). De handschoenen kunnen op basis hiervan een keurmerk krijgen. Natuurlijk komt dat niet in ons op als we gewone, doorsnee klusjes doen in de tuin. Maar als we iets verder denken, zoals aan een takkenzaag waar we geen goede grip op krijgen, of het werken met chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen, wordt dat weer veel logischer.

Zo ziet u maar weer: u hoeft geen enkele klus in de tuin met onbeschermde handen te doen.