boompalen tuinartikelen.org

Boompalen, wat zijn het?

Voor iedereen die een tuin heeft, of in sommige gevallen ook niet, bestaat er vaak de optie om bomen of een boom te planten. Ideaal als u erbij stilstaat dat een boompje dat u nu plant over 10 á 20 jaar de boom kan zijn waar uw kinderen een levende herinnering aan hebben. Samen de boom of bomen zien groeien geeft een extra dimensie aan uw omgeving en is de manier om iets permanents achter te laten.

De grote machtige eik bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van een gewas dat zich niet laat kennen door een beetje wind en regen, maar zelfs de almachtige eik kent een bescheiden begin. Speciaal voor jonge bomen zijn boompalen de oplossing. Dan komt u vanzelf bij de vraag: ‘boompalen, wat zijn het?’.

Wat zijn het eigenlijk? Boompalen

Boompalen, wat zijn het eigenlijk voor palen en waar dienen ze voor? Als u zich afvraagt, boompalen wat zijn het?, dan komt deze vraag vrijwel altijd voort uit de gedachte om zelf een boom of bomen te laten groeien.

Een boompaal is een speciaal paaltje dat u naast de jonge boom plaatst en dat middels verbindingsstukken de boom laat groeien door de plant net dat beetje ondersteuning te bieden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een boomband, ook wel een singelband genoemd. Deze band mag overigens niet hoger dan 60 cm zitten. Dit omdat er bij een sterke wind teveel beweging op de kluit komt. Het gevolg is dat de kluit niet de kans krijgt om zich stevig in de grond te wortelen.

Bomen en veel meer

Boompalen, wat zijn het? Deze vraag is dus vrij eenvoudig te beantwoorden. Het zijn korte paaltjes die gemaakt kunnen zijn van verschillende houtsoorten, die een boom in de eerste maanden de kans geven om de wortelen te laten verankeren.

Noodzakelijk dus in een klimaat als Nederland, waar het nogal eens kan stormen. De meeste tuinbouwbedrijven en andere winkels en tuinders geven u een breed aanbod aan deze palen.

Kortom, als u een mooie boom wilt laten groeien, dan is een paaltje voor de stevigheid geen suggestie, maar een must. Het kan daarnaast heel goed zijn dat u, of anders uw buren, misschien nog wat paaltjes heeft liggen van bijvoorbeeld een hekwerk.

Omdat deze palen slechts een noodzaak kennen van enkele maanden kunt u deze later dus voor andere doeleinden toepassen. Hoe bescheiden het begin ook, dankzij een boompaal kan vrijwel iedere boom machtig groot groeien.