babyschommel tuinartikelen.org

Een babyschommel voor buiten

Het is een vredig beeld: een baby die lekker ligt te schommelen in de wieg, met een tevreden gezicht. Die baby kan zich zoetjesaan in slaap schommelen, en je hoort hem of haar tot etenstijd niet weer, behalve dan af en toe met wat blijmoedige, pruttelende geluidjes.

Dat vredige beeld zou ook heel goed passen bij een zonnige middag in de tuin. Alleen worden kleine baby’tjes iets groter, en blijven ze niet alsmaar meer vredig in de wieg liggen. En trouwens, met een wieg gaat u natuurlijk niet heen en weer slepen. Maar daar is een mooie oplossing voor: een babyschommel voor buiten. Een schommel waar zo’n ukkie helemaal veilig in kan zitten.

De geluiden die van die schommel af komen zullen iets harder zijn, en het kind zal in het begin misschien vragen om geduwd te worden, maar het beeld is wel vredig: schommelen, schommelen, heen en weer, beentjes in de lucht, wind in de haren. Schommelen maar, wegdromen, in een eigen wereldje.

Het kindje heeft plezier, en ouders kunnen lekker rustig buiten zitten, schommelen is rustgevend. Zo kan het hele gezin genieten van het mooie weer en de buitenlucht.

Soorten Babyschommels

Er zijn verschillende soorten schommels. Een babyschommel voor buiten kan eruitzien als een soort autostoeltje aan touwtjes, waar je de baby in kan zetten, of als een soort plastic bakje, waar de voetjes door kunnen. Ook zijn er houten schommels, met een soort hekwerkje eromheen, zodat de baby er niet uit kan vallen. Er zijn stoffen zitjes, rieten mandjes, en er zijn zelfs schommelpaardjes. Dat is natuurlijk helemaal mooi: het kindje kan schommelen, èn “op een paard zitten”, tegelijk.

U kunt zo’n zitje aan de tak van een boom ophangen. Dat is een mooi gezicht: een houten schommeltje onder een boom. Maar niet iedereen heeft een boom in de tuin staan, met een tak die stevig genoeg is. Een stelsel van palen kan er ook voor gebruikt worden, of de schommel kan onderdeel zijn van een groter speeltoestel. Het is maar net wat in de tuin past – of wat voor bomen en struiken erin staan.

Er zijn een paar zaken waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een babyschommel. Allereerst de veiligheid: het kind moet er op geen enkele manier uit kunnen vallen of zich eruit kunnen worstelen. De touwen waaraan het zitje hangt moeten stevig genoeg zijn, en het materiaal van de palen/ het speeltoestel of de boomtak moet ook voldoende stevig zijn. Daar komt bij dat de babyschommel voor buiten wel tegen de werking van het weer moet kunnen.

De Functie Van Schommelen

Schommelen is een leuke bezigheid. Menigeen heeft zich daar in de kindertijd uren mee vermaakt. Maar wist u dat schommelen ook goed is voor de ontwikkeling van een kind: het leert ermee, al spelend, balans en coördinatie te ontwikkelen. Voor de ogen is het ook goed: die stellen zich steeds in op een bewegend beeld. Steeds naar een stilstaand beeld kijken is namelijk heel vermoeiend voor de ogen.

Maar niet alleen dat: het kind leert ook mee te gaan in de beweging, om te gaan met angst, als het te hard lijkt te gaan. En het kan heerlijk ontspannen door even de zwaartekracht niet te voelen.

Neem dus een babyschommel voor buiten, dan zal uw kind zich zo vrij als een vogel voelen in uw eigen tuin!