blokhut blog tuinartikelen.org

Blokhut bouwen

Iedereen kent het wel: het is zomer en het is weer om lekker in de tuin te zitten. Maar de tuinstoelen zien er niet meer uit, na een winter onder een stukje plastic te hebben gezeten. Het plastic blijkt ook nog een beetje kapot te zijn gegaan, zodat er regen langs gelekt is. Dan is het misschien een idee om voor de volgende winter een blokhut te bouwen.

Als u hem groot genoeg maakt, kunt u hem ook nog gebruiken om in te zitten, want, laten we eerlijk zijn: in Nederland worden we zelfs in de zomer nog regelmatig nat. En als we niet nat worden kan de wind nog behoorlijk waaien, zodat u niets op de tuintafel kan zetten.

Nu kunt u een blokhut bouwen in allerlei soorten en maten: er zijn er genoeg te koop. Kant en klaar, zodat u ze alleen nog maar vast hoeft te schroeven. Of u kunt er een bestellen bij een houthandel, die de hut helemaal voor u in elkaar zet, met fundering en al.

Heeft u een oude blokhut die eerst weggehaald moet worden? Dan kunt u een container huren waar u de oude planken en schotten, maar ook eventueel glas, fundering, isolatie en dakgoten zo ingooit. U bent er dan direct vanaf en het afval wordt gerecycled naar nieuwe grondstoffen. Zelfs als hout niet meer voldoet voor de blokhut, kan het meestal nog gerecycled worden tot nieuwe producten. 

Waarop letten bij het in Elkaar Zetten

Als u dan een blokhut gaat bouwen, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Natuurlijk moet u ten eerste kijken naar wat in uw tuin past. Hoe zorgt u dat u er genoeg in op kunt bergen, maar dat hij niet de hele tuin in beslag neemt. Welke maten zijn dan handig?

Dan: waar komt de hut te staan en aan welke kant komt de opening? Vooral als u ook in de hut wilt kunnen zitten, is het belangrijk om erop te letten dat u beschut bent voor de wind. En dan is het misschien ook handig om er twee deuren in te maken, in plaats van één, zodat u als het ware openslaande tuindeuren hebt. En natuurlijk moet u ook een beetje van het uitzicht in uw tuin kunnen genieten.

Tenslotte is het materiaal natuurlijk ook belangrijk. U wilt natuurlijk graag dat de blokhut wel een flink aantal jaren kan blijven staan, maar u zult ook weer geen exorbitante prijs willen betalen. Blokhutten zijn te bouwen in allerlei houtsoorten, zoals hardhout, lariks, steigerhout en grenen, in allerlei kwaliteiten. Het loont waarschijnlijk de moeite navraag te doen naar die kwaliteit. Aan hout dat weinig kost, maar snel kromtrekt, heeft niemand iets.

Het onderhoud

Wat ook belangrijk is, is het onderhoud. Van welk materiaal u de blokhut ook gaat bouwen, het zal bescherming nodig hebben tegen insecten en schimmels, (zure) regen en brandbaarheid. Nu is het meeste materiaal tegenwoordig al vooraf geïmpregneerd. Maar ook in de kwaliteit van de impregnatie is nog veel verschil.

Er zijn ecologische producten en impregneermiddel in allerlei kleuren. De ene houtsoort heeft ook meer bescherming nodig dan het andere. Steigerhout bijvoorbeeld is ecologisch verantwoord, maar heeft veel bescherming nodig. Tropisch hardhout is weer veel beter beschermd tegen vocht, maar natuurlijk minder ecologisch verantwoord. En natuurlijk kunt u het hout ook zelf beitsen of verven. Ook dan is het goed te kijken naar het effect van het product dat u gebruikt.

Zo komt er nog heel wat bij kijken, voor u een blokhut kunt (laten) bouwen. Maar het resultaat zal u veel voldoening geven. U kunt uw tuinstoelen goed opbergen, erin zitten, een hobbywerkplaats maken, uw tuingereedschap netjes opbergen… De mogelijkheden zijn legio.